Ghidul candidatului

Nu-mi place ce se întâmplă, dar nu vreau să fac concluzii pripite. Pentru toți e clar, că dacă aparent pierde unul, în realitate pierd toți, cu excepția comuniștilor. Ce-i de învățat din cele văzute? Pentru început, de a astupa gropile, dar nu la propriu, ci la figurat. Să începem de la cinci lucruri esențiale pentru un primar responsabil și credibil:

1. Bugetul public național. Procesul de elaborare a acestuia, începând cu lista de priorități pe care o face Cancelaria de Stat, Strategiile sectoriale de cheltuieli pe care le fac ministerele, Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe care îl face Ministerul Finanțelor și până la însăși Legea Bugetului. Oscilațiile veniturilor și cheltuielilor în dependență de situația economică din țară, în special scăderea în ani de criză (2009) it’s a must. Dacă mai știi și problema cu finanțele publice locale și soarta prăfuitei legi din domeniu, i-ai rupt pe toți.

2. Prețurile și tarifele. Dau mare bătaie de cap. Și să le înțelegi și să le faci față. Dacă știi cum se formează, cum afectează locuitorii municipiului, ești cu un pas înainte.

 3. Structura primăriei, atribuțiile și responsabilitățile acesteia, relația cu partenerii. Cine de fapt ia decizii acolo? Cum se iau? În ce măsură Guvernul poartă răspundere de reușitele și eșecurile primăriei? Dacă te înarmezi cu aceste cunoștințe și mai ai și dovezi scrise, ți-ai asigurat încă o bilă albă.

 4. Uită de probleme globale, cunoaște problemele oamenilor de rând, procesele tehnologice. Cuvintele Guvern, avioane, import-export, privatizare și politică, trebuie să fie substituite cu primărie, trafic aglomerat, parcări insuficiente, gherete și construcții neautorizate, cabluri, țevi, sisteme de încălzire, acoperișuri, lifturi,  gunoi, gunoi, gunoi, și iar gunoi. Și politici publice.

 5. Cum se concep și se împachetează proiectele. Nu lăsa pe ultima zi. Ai idee cum scoți orașul din anonimat cu investiții mici și creativitate? Ce faci cu câinii vagabonzi? Ce faci cu corupția în autoritățile municipale? Municipalitățile occidentale își fac Planuri de Dezvoltare Instituțională, pe potriva guvernelor. Poți să o faci și tu? De ce să nu scrie și primăria un document închegat, în care va schița toate planurile vizavi de oraș, vizavi de noi? Și nu doar să-l scrie, ci și să-l implementeze, iar noi vom cere rapoarte de monitorizare și evaluare când va veni timpul.

Învinuirile și ghionturile sunt valabile pe termen scurt. La fel ca și etalarea unor merite anterioare. Te privește aceeași lume, chiar dacă pe posturi diferite. Nu ne da voie să ne plictisim sau să ne dezamăgim. Calmitatea, combinată cu profesionalism și dovezi susținute sunt cheia succesului. Dacă nu pe plan profesional, cel puțin pentru a nu te descredita ca și persoană. Biata Kate Middleton are zece reguli de urmat, inclusiv să-și uite numele, iar tu deocamdată cinci. Așa că, foc la ghete!

Reclame
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ghidul candidatului

 1. Valentri zice:

  la punctul 4. ai uitat încă un lucru – cuvîntul magic „Europa”, „Uniunea Europeană”, „intregare în UE” termeni hiper-utilizați dar încă slab explicați.. visăm frumos

 2. onorica zice:

  Da, și asta tot. Șirul, de fapt, e mult mai lung…

 3. Pavel zice:

  …..cele mai palpabile si vizibile solutii oferite sunt garantia votului…..cele mai grave probleme actuale ale Chisinaului sunt drumurile si gunoiul?……arata de unde vei lua banii si cum ii vei repartiza pentru atingerea obiectivelor drum si gunoi…..si esti (cum spune rusul) „v shokolade”…..citeva bucatele din granturile oferite Guvernului sau credite contractate poate fi solutia?…..nu stiu…..dar e important sa arati pirghiile reale cetateinilor de pe acum, in campanie……nu doar vorbe……nu vreau sa critic…dar din punct de vedere strategic, dupa mine, un Chisinau cu drumuri perfecte si cu troleibuze cava mai vechi ar fi asigurat un rezultat mult mai convenabil in campanie….de ce?….simplu….nici cei ce merg in transportul public nu ar mai fi fost zgiltiiti asa cum se intimpla acuma….dar si cei cu transportul privat ar fi mers fara stres gindindu-se mereu la sutele de lei care pleaca din buzunare la fiecare gaura in care intri din neatentie…..poate gresesc?…..:-)

  • onorica zice:

   Știi ce aș vrea eu, Pavel? Realism. Toți știu că lacul Valea Morilor nu se va umple în jumătate de an (dacă nu e vorba de ploaie), că drumurile orașului vor fi încă ani buni găunoase, iar patrimoniul cultural, cel puțin la același nivel de degradare ca și în prezent. Dacă îmi spune asta un candidat la alegeri și mă asigură, că nu mâine, poimâine sau peste un an, dar peste 2-3-10 se vor rezolva mai multe, și încă va mai povesti cum, eu aș fi tentată să-l cred.

 4. Napocel zice:

  Doar comunistul Dodon să n-ajungă, în rest va fi cât de cât okay.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s