Guvernul a decis – va plăti după merite

Funcţionarule, din 1 octombrie 2011 vei fi plătit după merite! Dacă munceşti mult şi bine, depăşeşti naftalina, remunerată preponderent după vechimea în muncă. Unde s-a mai văzut ca stagiul cuplat cu lipsa de rezultate să conteze mai mult decât verva tinerească şi prestaţia impecabilă la locul de muncă? La noi evident. Aşa e acum. Salarii mici la funcţionarii publici, de aici fluctuaţie mare, de aici calitate trunchiată a actului decizional.

Dar să intrăm puţin în bucătăria asta complicată de formare a plăţii noastre cea de toate lunile. Salariul total al unui funcţionar public se formează dintr-o sumă fixă, de circa 40% şi sporuri care adaugă restul 60% în ceaun. Cum se alocă sporurile este o enigmă. Cine şi cum măsoară „intensitatea muncii”, „rezultatele remarcabile”? Nimeni. De aia e mai uşor să atribui sporul după vechimea în muncă şi să motivezi reţinerea în sistem a celor care refuză să se conformeze noilor realităţi şi avantajul cărora este banala memorie instituţională, pe care, din păcate, nu ştiu cum să o folosească. Dar nu generalizez. Există oameni buni şi oameni răi de toate vârstele.

Bucătăria asta complicată şi secretoasă se translează în lei, din care unii trăiesc sau cum zic ei, încearcă să supravieţuiască. Păi uite, partea fixă din salariul unui consultant este de circa 1100 lei. Dacă mai are noroc să obţină întâmplător nişte fărâmituri de sporuri, s-ar putea să ajungă şi la 1500 lei. Poate mai mult, poate mai puţin. Stomacul oricum nu simte diferenţa. De ăia cu vechime nu mai zic. Salariile sunt net superioare. Nu e suficient pentru a trăi decent, însă e destul pentru ca să introducă tensiune între colegi şi să demotiveze total tinerii să muncească şi să rămână în sistem. Şi încă ceva. De ce există diferenţă dintre salarizarea funcţionarilor de acelaşi nivel în diferite autorităţi, la fel nu a fost dezvăluit de istorie şi nici chiar de specialiştii în domeniu.

Aşa bardac va fi încă patru luni. După care salariul de funcţie sau partea fixă va avea o pondere mai mare în salariul total, ajungând la circa 70-80%. Se va face ordine în alocarea sporurilor – performanţa va fi cea care va conta. Echitatea în sistem – ca şi asigurată. La fel şi plata egală pentru munca egală. Plus, anual dacă eşti bun, vei primi şi mai mult. Şi nu doar pentru promovare, dar şi pentru că eşti bun în funcţia pe care o ai. Nu înseamnă că nu trebuie să aspiri pentru o avansare în grad, ci doar eşti liniştit că şefii apreciază ceea ce faci şi nu vor să pleci fără să produci schimbarea, pentru care, da fapt, ai venit în sistem. Nu ai uitat încă de asta, nu?

Fondul de salarizare se va umfla, că deh, de undeva trebuie de plătit pentru munca destoinică. Sună optimist. Dar rezolvă oare problema în totalitate? Nu. Atâta timp cât proiectele finanţate de donatori, pestehotarele vor fi mai atractive. Chiar şi sectorul privat. Or, salariul din sectorul public reprezintă doar jumătate din plata care o obţin oficial privaţii. În bătrâna Europa ponderea e de cel puţin 75%. Până la aşa un nivel mai avem de transpirat.

Şi un ultim cuvânt. Părinţii mei niciodată nu au luat mită. Intelectuali sadea care în prima fază de tranziţiei nu făceau altceva decât să aştepte. Cu toate dificultăţile aferente perioadei, erau tare optimişti. Erau siguri că ziua de mâine va fi mai bună. A mai durat puţin până măcar salariile au început să vină la timp. Tata nu a reuşit să apuce vremurile. Au trecut mulţi ani de atunci. Lumea tot aşteaptă. Nu are acelaşi optimism. Deşi sunt mai informaţi şi ştiu de planurile grandioase. Asta mă face să cred că ceea ce le trebuie lor, nu e să le cumperi o masă, ci încrederea. Că aia din urmă e tare ştirbită.

Reclame
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Guvernul a decis – va plăti după merite

  1. Vivy zice:

    Ii, cu asa „optimism” nu facem noi reforme!

  2. Ruslan zice:

    Prea optimist…ceea ce trebuie pus la punct este sistemul de evaluare a performantelor functionarului public si al institutiei per ansamblu, angajarile transparente prin concurs la fel ar contribui la imbunatatire, iar apoi sa vina legea sau in paralel.

  3. onorica zice:

    Ei dacă şi tu din interior eşti pesimist, atunci la ce bun se mai fac lucrurile…? Nu e din 1 octombrie sau nu vor fi schimbari majore în plata funcţionarului?

  4. Pingback: HRM sau MRU? | Onorica Banciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s