Spre Moldova 2020

A venit momentul să mă bucur. Nu sunt sigură că toată lumea a prins ideea DE CE. Așa că hai să vedem motivul.

Moldova vrea să ajungă în 2020. Cu o creștere economică durabilă și mai puțini săraci. Dacă nu vor fi deloc, și mai bine. Chiar n-o să mai conteze dacă se mai ceartă guvernanții 9 ani de zile. Ideile odată lansate se vor transpune în realitate, că miza e mult prea mare. Deși tare sper să-și găsească și ei odată liniștea și să ne dea și nouă un moment de respiro.

Păcat că așa știri rămân doar pe gov.md. Nu e o știre șocantă, nu e un scandal, ci doar un compromis al alianței vizavi de ceea ce are de făcut în următorul deceniu. Dacă nu-i va roade viermele interminabilelor reglări de conturi.

Dar hai să privim dincolo de analizele sofisticate care au stat la baza priorităților noului document național de planificare strategică și să găsim logica simplă din spatele lor. Se doresc chestiuni elementare, știute, dar care puse laolaltă, fac lucrurile să se miște spre bine.

Se va îmbunătăți calitatea educației și se vor modela absolvenți buni-bunuți pentru joburile pe care le generează economia țării. Joburile vor apărea în urma eliminării barierelor în funcționarea businessului și instituirii unor reguli clare și previzibile pentru mediul de afaceri. Dacă le mai dai și bani mai ieftini, e perfect. Și asta parcă se vrea. Mai mulți oameni angajați vor fi în măsură mai mare să asigure pensiile și să evite clacarea pronosticată a fondului de asigurări sociale. Unde mai pui că statul va dori să facă reformele în domeniu, să majoreze sau cel puțin să uniformizeze vârsta de pensionare la femei și bărbați, să treacă de la sistemul redistributiv la cel cumulativ. Pentru a nu risipi bani se vor face reforme în sistemul energetic. Asigurarea securtății energetice a țării prin diversificarea surselor de import și producere a energiei și eficientizarea consumului vor genera economii care, de ce să nu fie investite în drumuri? Bune, sigure și pentru toți. Pentru cei care trebuie să ajungă la școli și spitale și pentru cei care cândva ocoleau țara cu șosele găunoase în drum spre statele vecine, unde preferau să facă business. Unde mai pui că și în justiție vor face puțină ordine, că Femida a cam obosit să țină balanța de una singură. Ambițios, dar cum altfel?

Șapte priorități, în multitudinea de angajamente ale Guvernului. Puține? Multe? Da contează? Și ce dacă vor fi trei sau cinci? Dar douăsprezece sau douăzeci? Numărul chiar e derizoriu. Mai ales că Programul Guvernului are de toate și pentru toți. Să fie sănătoși să-l ducă până la capăt.

Dar hai să revenim la ”Moldova 2020”. Deja în ghilimele căci asta pare să fie denumirea agreată a noului document. Așadar, ceea ce e important, e ca Guvernul să nu deraieze de la traseu. Donatorii să nu uite că au insistat pe așa document. Și cum să nu insiste, dacă în pădurea de documente și politici, trebuie să fie evidențiate prioritățile și plus, pentru asta ne mai dau și bani în condiții concesionale. Iar noi, cei de jos, nu trebuie să uităm că am avut ocazia să ne pronunțăm asupra lui (și vom vedea de curând că opinia noastră este mai mult decât așteptată) și că acum putem pune temelia pentru schimbare. A paradigmei creșterii economice. A imaginii țării. A noastre. Spre bine. Doar nu putem rata și a treia oară.

Reclame
Acest articol a fost publicat în De gândit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Spre Moldova 2020

 1. 1st zice:

  Imaginea țării are de suferit din cauza lui Nistor Grozavu și altor mafioți din Primăria Chișinău. Cînd vor fi demiși din funcții cei suspuși?

  • Zenu zice:

   Nistor e acoperit de balanţa Femidei – prioritatea nr.7 din Moldova 2020. 😉 Doar că de ce numai Primăria Chişinău? Să nu se supere şi alte localităţi cu ai săi grozavi.

   • 1st zice:

    Nu înțeleg, Chirtoacă tot jertvește pionii din ierarhia mafiotă dar se teme să-l atingă pe cel mai Grozav? Halal luptă cu corupția. Ba istoria cu cazinourile, ba Alba-Iulia, ba monumentele de arhitectură date jos… numai vorbăraie despre schimbare, nimic folos.

 2. Critic zice:

  „Chiar n-o să mai conteze dacă se mai ceartă guvernanții 9 ani de zile. Ideile odată lansate se vor transpune în realitate, că miza e mult prea mare.” Chiar crezi in asta? Cine va transpune ideile in realitate??? Documentul singur nu se implementeaza. Sper din suflet sa fie asa dar putine sanse atit timp cit nu sunt guvernanti si functionari responsabili si o societate educata. Documentul poate fi ideal, si in alte tari ar putea chiar genera cresteri spectaculoase. Daca ramin aceeasi politicieni, care se lupta intre ei, aceeasi functionari, putin productivi, fara initiativa si corupti, aceleasi ONG-uri, care se limiteaza la critici si promovarea tuturor timpeniilor, de tipul libertatii gaylor, si aceeasi societate amorfa, putin educata si responsabila (daca ar fi altfel, ar fi si guvernarea altfel) nu prea vad cum ar fi implementat cu succes documentul. Pentru aceasta trebuie masuri radicale, poate chiar dureroase, poate chiar o generatie sacrificata sa urmatoarele sa o duca mai bine. Cel putin sa se actioneze mai hotarit….

  • onorica zice:

   S-ar putea ca optimismul meu să fie generat de abordarea din noul document care nu încearcă să cuprindă necuprinsul. SCERS avea absolut toate sectoarele cu excepţia culturii şi apărării. SND în cele cinci priorităţi şi două precondiţii a înglobat toată agenda Guvernului. Nu erau deloc realiste aceste documente si normal că indiferent de stabilitatea politică pe timpul comuniştilor nu s-a reuşit să se realizeze nici cea mai mică parte din acţiuni, Moldova 2020 va fi un document cu priorităţi în sensul adevărat al cuvîntului care, sper, nu va camufla toate sectoarele şi domeniile din gestiunea Guvernului. E mai uşor pentru guvernanţi să implimenteze un document focalizat şi e mai clar pentru donatori pe ce dimensiuni se aşteaptă finanţarea. Şi chiar sper ca de data asta calitatea procesului şi documentului să influenţeze mai mult rezultatele decât divergenţele dintre guvernanţi. Sincer, m-am cam săturat de pesimism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s