Jos ziua marmotei!

Cine a privit Groundhog Day sau День сурка, cum se mai spune pe la noi? Bietul îndrăgostit se trezește în fiece dimineață la aceeași oră și o vede pe blestemata de marmotă, celebrând. Pe când el o dă hojma în bară. Ba primește o palmă de la focoasa brunetă, ba o privire disprețuitoare, ba o ocară de zile mari. Și pentru ce? Pentru că s-a îndrăgostit și e puțin nătâng? Sau pentru că se pricepe mai bine la marmote decât la femei?

Nu contează, căci postarea este despre Guvern. Care face și lucruri bune. Da tare bune! Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova 2020” este unul din produsele sale cu care ar trebui să se mândrească. Pe bune. Unde s-a mai văzut ca o țară vai de capul ei la cât de tare își îndoaie gâtlejul să privească în sus PIB-ul vecinilor să facă un document bazat pe analize cantitative? Nu din alea, produse de donatori și înghițite molcom. Ci riguroase, bazate pe modele macroeconomice și, adevărat, cu mai puțin bla-bla-bla.

Asta bucură donatorii. Asta bucură economiștii veritabili. Asta bucură Guvernul, căci a venit ziua în care ownershipul nu este doar pe hârtie. Dar așa cum e vorba poporului – la un colț de masă plâng, la alt colț de masă cântă, nu toți apreciază acest efort. Din păcate.

În cazul acesta s-ar părea că orice ar face Guvernul, este sub blestemul marmotei (aici nu e despre dragoste, doar lucru :)). Încearcă să asculte, să explice, să ajungă la compromis și totul în zădar. Se vor cuvinte, fraze, capitole.

Nu e greu de jucat cu cuvintele. Nu e greu de adăugat priorități noi. Nu e greu de schimbat denumirea documentului. Cred că Guvernul nu ar refuza s-o facă dacă ar ști că este un sens în tot asta. Că dacă pui cuvântul ”durabil”, așa o să fie. Dacă inserezi sintagma ”pentru toți”, n-o să fie păgubași. Nu din cuvinte vin acțiunile. Ci din voință. Asta am băgat adânc în cerebel pe parcursul multor ani de documente frumos scrise, dar născute defuncte, pentru că reflectau emoții, stereotipuri și ambițurile tuturor.

Ce ar fi dacă zelul și experiența să fie revărsate în procesul de implementare? Ar fi o treabă bună. Acolo este loc pentru toți. Și asta e partea grea. Dar anume acolo se regăsesc adevărații eroi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s